søndag den 22. juni 2014

Sund is på varme dage - brug fx. førblancheret frosset grønt


Min sunde "is" på særligt varme dage, som f.eks. i 2014's himmelfartsferie, er førblancheret, frosset / halvoptøet grønt. Frosset grønt med den bedste søde smag, som is kræver, er ærter (som jeg oftest bruger) og majs og små stykker rød peber.



(hører til underkategorien "Sunde madtips")






Samtidig er netop de grøntsager sunde og mættende, og man kan faktisk i store træk bruge f.eks. et pund ærter som aftensmad og leve af det længe sammen med et fibertilskud, mens en evt. snack blot er et pund delt i over i to ...



Det er et tip til alle, der vil spise sundt og håndtere varmens effekt på "alt for fede kroppe", som Scherfig skrev i sangen "Det er så sundt" fra 1940'erne.



Det er ganske enkelt af fødevaresikkerheds- og smagsbevarings-grunde standardpraksis at blanchere (= sætte i kog i cirka 1 minut, som regel i vand) en række grøntsager, før de derefter straks lynafkøles igen (oftest i koldt vand) og hurtigt fryses ned.



Samtidig er en del grøntsager ganske søde, ikke mindst fine ærter og majs, og derfor smager de kanongodt som en slags sund is.



Formålet med blanchering inden frysning er, først og fremmest, at ødelægge grøntsagernes indhold af enzymer, så de ikke er aktive i det frosne produkt, og dermed kan være årsag til smags- og konsistensforandring i de frosne grøntsager. Hvis visse grøntsager ikke blancheres, kan deres næringsværdi også forringes.



Det betyder så omvendt, at hvis halvoptøede små grøntsager eller grøntsagsstykker smager melede, hænger sammen i frostposen og har krystaller omkring sig, eller er hårde eller på anden måde tydeligt har tabt smag, så har producenten enten "glemt" at førblanchere eller - mere sandsynligt - frostvaren er blevet håndteret dårligt, så den har været tøet op en eller flere gange, før man selv gør det.



I så fald bruges varen ikke uden varmebehandling, men lægges i køleskab før eller efter to minutter i spilkogende vand  og bruges senere i en ret, hvor de nu mindre friske men dog sunde grøntsager passer ind, gerne rigtigt afvandede.  Man bør klage til det supermarked, hvor man har købt varen, især ved gentagelsestilfælde. 



Her er en liste over frosne grøntsager lånt fra netstedet "Spis med", der afbælges / snittes / hakkes  mv. og så blancheres før hurtig indfrysning:





Bladselleri
Blomkål
Broccoli
Bønnespirer
Fennikel
Grønkål
Hvidkål
Jordskok
Majroe
Porre
Rosenkål
Selleri
Spidskål
Spinat
Gulerod
Ærter
Majs *
Rød peber i små stykker** 

Der findes sikkert andre grøntsager, og ikke alle smager lige godt sådan halvoptøede, men søde ærter, majs og rød peber i små firkanter samt baby-gulerødder er sikre hits.

Er man i tvivl om, hvorvidt noget frosset kan spises uden opvarmning, så tjek, at varen er ordentligt førblancheret (det skal stå på varen og/eller internettet) samt selvfølgelig rengjort mv. 

Personligt ville jeg kun bruge varer fra et supermarked, som jeg har tillid til, og en producent, hvis metoder jeg har tillid til eller kan tjekke nemt på nettet.

Danske leverandører er efter min mening at foretrække, dog ikke af nationalistiske grunde, men aht. såvel smag som fødevaresikkerhed -  og ift. miljø, klima og det at spise lokale afgrøder. 

Se evt. også netstedet "FoodSam", især deres afsnit "Fokus Grønt", bl.a. denne udgivelse primært om frosne ærter:

"Forarbejdet frugt og grønt - Frossent frugt og grønt"


*: jf denne bemærkning senere: "[Frosne] majs og ærter kan bruges uden opvarmning."
** Naturligvis førblancherede, tilføjes ud fra egen erfaring.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar