Jeg
arbejder og lever, som da jeg var overbygningsstuderende, måske
specialestuderende ved Københavns Universitet (Amager), men boede på
Frederiksberg, så Amager og til sidst Odense.
Skrevet
24. juli 2014 til senere publicering på sundhedsblog, "Helbredskvartalet".
Af
Claus Piculell, førtidsgrøntsag, multikroniker,
cand.mag.(Politologi+Engelsk), midt i 50'erne.
I
går morges faldt endnu et vigtigt stykke tand ud, og jeg er nødt til at blødgøre alt hårdt, f.eks. ved at dyppe brød i væske. Totalsanering af min
mund (ordet er valgt med omhu) er således akut påkrævet, men koster 50.000,
som jeg skal søge min kommune om.
Men
jeg er ved godt mod. Hvorfor: Fordi jeg arbejder og lever, som da jeg
var overbygningsstuderende, måske specialestuderende -!
Endvidere
har jeg pga. færre piller og mindre alkohol kommet op kl. 08.00, og
generelt udfører jeg ikke-lønnet arbejde fra ca. 10 til ca. 20.00,
men arbejdet er særdeles forskelligt, nemlig husligt, have- og andet
manuelt arbejde formiddag og aften, skrivning 11-15, telefonering og
korrespondance 10-18.
Men
torsdag 24. juli 2014 havde jeg arbejdet uafbrudt, om end med spise-
og tissepauser, i næsten 14 timer, fordi jeg var i gang kl. 08.00
men først kunne slutte 21.30.
Det
kunne straks ses! Jeg kiggede mig i spejlet i mit badeværelse, hvis
lampe fremhæver evt. teint. Der var ingen kl. 20.00! Jeg var hvid
som et lagen, især i hovedet.
Så
kom en improviseret men sund og nærende aftensmad med salt og peber
ad libitum: 250 g. Cheasy hytteost (kaldet hyggeost, da jeg havde
hund), 125 g friske blåbær, havreboller, ledsaget af hvidvin
blandet med danskvand (hvidvinsspritzer eller fattigmandschampagne)
og postevand samt og til dessert saltede jordnødder med vin og vand.
Jeg
kiggede i spejlet igen ca. 21.30, og farverne var på vej tilbage.
Et
af mine tyve madtip
Vedr.
friske bær er her et tip:
Jeg har tidligere slået til lyd for før-blancherede og nedfrosne
grøntsager som mad og sund is. Hvis man spiser bær, skal frosne bær
blancheres, medmindre de er fra Danmark (en mark i Danmark). Så skal
de kun skylles. Er bærrene fra de udviklede europæiske lande, som
adlyder distributørens og importørens krav (=det gamle EU med 12
lande), kan man nøjes med at skylle
friske bær fra anerkendte leverandører med koldt sulfovand.
Lyder
det overforsigtigt? Som englænderne siger: "Better safe than
sorry".
Salmonella
og andre bakterieinfektioner varer som regel højst en uge, og så
har man lidt akut diaré. Efter det kan bakterien ikke ses på en
traditionel fæces-prøve. Den viser så at sige ikke en skid! Men
noget salmonella og andre diaré-skabende bakterier bliver i kroppen,
blot ikke i tarmen. Det og den akutte diaré får eftervirkninger i
form af kronisk diaré og nogle gange IBS, på dansk kaldet irritabel
tyktarm.
Indtil
hver borger, måske først hver IBS-patient, er indehaver af det
nyudviklede "chip-laboratorium" til scanning af fødevarer
for madforgiftningsbakterier, som Videnskab.dk nævner i artiklen
Så
nej, at skylle friske bær i koldt sulfovand og sikre sig, at
leverandør, importør og distributør er anerkendte virksomheder med
høj kvalitetskontrol, er ikke hysterisk. Det er sund fornuft, og der
skal blot skylles efter med rigeligt vand, især hvis du ikke betaler
individuelt for postevand ...
Redaktionen
måske sluttet fredag 25. juli 2014
Claus
Piculell
Tags:
Helbred og CP-krea
Ingen kommentarer:
Send en kommentar